Apai levél fiához (az egyetlen jó okról, amely miatt érdemes megnősülni)
  • 2015-02-21
  • |
  • blog
  • |

Apai levél fiához (az egyetlen jó okról, amely miatt érdemes megnősülni)

Drága Fiam,

Olyan, mintha csak tegnap lett volna, mikor édesanyád legnagyobb gondja a szaros pelenkád volt. És lám ma meg már a “gólya hozza-e a gyereket” párbeszédnél tartunk. A szaros pelust elintézni jóval egyszerűbb volt.

De még mielőtt a szexről beszélgetnénk, a házasságról szeretnék mesélni neked. Nem azért, mert elutasítanálak vagy szégyenkeznék miattad, ha nem ebben a sorrendben csinálnád – bár remélem így fogod – hanem mert hiszem, hogy ha megismered az egyetlen jó okot a házasságra, kitisztul előtted a kép életed minden területét illetően, beleértve a szexualitást is.

Kisöreg, valószínűleg az összes nem megfelelő érvet fel fogod hozni a nősülés mellett. Mind így teszünk. Valójában a leggyakoribb ok, amiért házasodunk egyben a legveszélyesebb is: azért tesszük, mert hisszük, hogy ettől leszünk boldogok. Azért házasodni, hogy boldoggá váljunk a legbiztosabb út a váláshoz.

Vannak gyönyörű házasságok. De ezek nem úgy válnak azzá, hogy a felek a boldogságot keresik benne; valami más miatt lesznek azok. Gyönyörűvé lesz a házasság, amelyben két ember magához öleli az egyetlen jó okot a házasságra: naponta gyakorolni egójuk feláldozását.

Egó. Talán most hallod először ezt a szót. Valószínűleg idegenül cseng és zavaros a jelentése. Én ezt értem alatta:

Az egód egy olyan részed, amivel megvéded a szívedet. Tudd, hogy egy nagyon szép és jó szívvel születtél, amely mindig veled marad. De amikor túl kemény voltam veled vagy a barátaid viccet csináltak belőled, elkezdted kétségbe vonni, hogy a szíved elég jó-e. Ne aggódj, egy ponton ez mindenkivel megtörténik.

És ekkor az elméd elkezdett falakat építeni a szíved köré. Ez is mindannyiunkkal megtörténik. Úgy képzeld ezt el mint egy hatalmas sánccal körbevett várfalat, amely megvéd a betolakodóktól, akik talán át akarnak jutni a várfalon, hogy megtámadják a szívedet. És hálistennek hogy ott az egó-falad! Mert a szíved tényleg érdemes rá, hogy védelmezd kisöreg.

Kezdetben csak arra használjuk az egó-falat, hogy távol tartsunk embereket. De előbb-utóbb , ahogy növekszünk, belefáradunk a félelemteli bújkálásba és a ‘legjobb védekezés a támadás’ stratégiája mellett döntünk.  Lövegekkel szereljük fel az egó-falunkat és tüzelni kezdünk. Néhány embernél ezt haragként látod. Másoknál ez a pletyka, ítélkezés és meghasonulás. Az egyik kedvenc egó-lövegem, amikor úgy teszünk, mintha rajtunk kívül mindenki más tévedne. Ettől én jónak és igaznak érzem magam, de valójában ez csak arra jó, hogy biztonságosan a saját gondolataim rabságában maradjak. Tudom, hogy időről-időre én is lőttem rád az egó-lövegeimmel, és ezt igazán szívből sajnálom.

Néha tényleg szükségünk van ezekre a lövegekre, hogy megvédjük magunkat. De az idő nagy részében ez teljesen felesleges.

Mind a férfiaknak mind a nőknek lövegekkel felszerelt egó-falaik vannak. Mivel nemsokára te is férfivá érsz, fontos tudnod, hogy a férfiak hogyan használják az egó-falaikat – a falaink védelmében azt a látszatot keltjük, hogy ez az “igazi” férfi ismertetőjegye. Valójában legtöbben csak attól félünk, hogy a szívünk nem lesz elég jó a szeretteink számára, így inkább a biztonságosabb és védelmet nyújtó lövegekkel felszerelt magas falaink mögött maradunk.

Látod már hogyan állhat ez két ember közé a házasságban?

Ha beleesel abba a csapdába, hogy elhiszed szükséges megtartani az egó-falad ahhoz, hogy igazi férfi légy, megfosztod magad egy tartósan boldog házasság esélyétől is. Mert végülis az egész házasság célja nem más, mint lebontani az egó-falad, tégláról-téglára haladva addig, amíg teljes mértékben elérhetővé nem válsz a szeretett személy számára. Nyitottan. Sebezhetően. Veszélyesen közel.

Kisöreg, az emberek azért az egy pillanatért szeretkeznek, amit a tetőponton élnek át, amikor az elme falai nélkül az egó megszűnik létezni, és szabadon és teljes mértékben összekapcsolódnak a másikkal. A szex során ez csupán egy pillanat. De ha elhatározod magad a házasság mellett, akkor elkötelezed magad a hosszú, fájdalmas és örömteli munka mellett is, amellyel végleg lebontod az egó-falaid. És akkor ez a pillanat örökké tart majd.

Sok ember azt fogja mondani neked, hogy a boldog házasság titka, ha Istent helyezed a középpontjába, de szerintem ez azon múlik, hogy az Isten-élményed milyen hatással van az egódra. Mert ha a te Istened erős, hatalmas és domináns, egy olyan Isten, aki mindig neked ad igazat és az ítélkezés által elválaszt téged a többi embertől , egy Isten, aki biztonságban és bizonyosságban tart, akkor szerintem jobban teszed, ha ezt az Istent olyan távol tartod a házasságodtól, amennyire csak lehet. Ez az Isten csak magasabbra és erősebbre fogja építeni az egó-falaidat.

De ha sebezhetőnek tapasztalod a te Istenedet, egy olyan Istennek, amely felforgatja a világot és az összetörtség közepében lakozik és magához ölel mindenkit, aki elutasított és feláldoz bármit a békéért és egyetértésért és elcseréli a biztonságot és bizonyosságot a veszélyes és kockázatos szerelemért, akkor rendben, állítsd őt a házasságod középpontjába. Ha az Istened együttműködik az egó lebontásában, akkor a házasságodat is megszenteltté alakítja.

Mi a titka a boldog házasságnak? Olyan valakit vegyél feleségül, aki szintén az egyetlen jó ok miatt akar házasodni.

Valakit, aki elkötelezi magát, hogy veled együtt hal meg – nem 50 év múlva, hanem naponta miközben közösen bontjátok le egótok falait.

Valakit, aki jobban fog ragaszkodni hozzád, mint a saját biztonságához.

Valakit, aki hajlandó magához ölelni az áldozat szépségét, az önátadást, és vállalni a sebezhetőség kockázatát.

Másképp szólva, valakit, aki azzal akarja tölteni ezt az egyetlen életét, hogy fejest ugrik az őrült, veszélyes szerelembe veled és senki mással.

Falaim nélkül,

Apa

A levél Dr. Kelly Flanagan írása; az eredeti cikk angol nyelven itt olvasható. Érdemes elolvasni lányához íródott levelét is, melynek fordítását korábban közzétettem.

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress