Az életed értelme…Hasznos gyakorlat otthonra!

frog-47683_1280Ma újra számbavettem miért élvezem a munkám, vagyis inkább ellenőriztem, hogy még mindig az –e a munkám, amit valóban élvezek…

Tehát nekiültem és választ kerestem arra hogy:

 • Mit akarok én?
 • Mit szeretek/élvezek?
 • Mi éredekel?
 • Mi köt le?
 • Mi ragad magával?
 • Mi tölt el csodálattal?

Véleményem szerint azzal és csak azzal érdemes időt tölteni az életedben, ami kielégíti a fenti kérdésekre adott válaszaidat. Tudom, hogy itt azonnal felvetődik a megélhetés kérdése, így erre is kitérek majd egy külön bejegyzésben.


Nagyon egyszerűen elvégezhető a feladat, “csak” a tudatalattit kell segítségül hívni!

 1. Vegyél elő bármilyen és lehetőleg sokféle újságot, amit találasz otthon. Ha nincs kérj párat családtól, barátoktól vagy vásárolj legalább 5 különböző stílusút és irányultságot az újságárusnál.
 2. Készíts elő még papírt, A3-asat minimum, ollót, ragasztót, tollakat, filceket, színeseket…és bármi amit még a szíved szerint odatennél.
 3. Ha előkészítetted a terepet, itt az idő, hogy előkészítsd a lelkedet is a feladatra.
 4. Ülj le a nagy halom cucc elé vagy bele a közepébe és hangolódj rá a kérdésre. Nálam ez úgy történik, hogy szépen lassan, komósan felírom a lap tetejére a kérdésemet, magamba szívom, ízlelgetem és saját szájízre fogalmazom. Hozzáírok még egy szót vagy megváltoztatom a ragozást, kicserélem az igét egy testhez állóbbra vagy teljesen új színt viszek az eredeti kérdésbe.
 5. Aztán kezdd el lapozgatni az újságokat és figyelj befelé. Ne gondolkozz, ez nem egy gondolkozós, logikai feladvány, amit meg kell oldanod. Ez inkább egy meditáció, mintsem agymunka.
 6. Nézd a főcímeket is, vagy hirdetéseket, bármi fontos lehet ami magához hív, magával ragad. Színek, formák, szavak…

Ha kezdő vagy koncentrálj első körben a szavak nélküli vonzódásokra, ha haladó vagy, akkor belemerülhetsz már a szavakba, írásokba is.

Egy kezdő “meditálót” könnyen félrevisz az elméje, ami a szavak nagy mestere. Úgy csűri-csavarja az információt, hogy biztosan az lesz belőle, amit a fejedben kigondoltál…De most nem erre vagyunk kíváncsiak, hanem, hogy mit üzen a bensőd Neked.

Kérlek ne osztályozd, hogy melyik az a kép vagy szöveg amelyik megfelelő lehet válaszul a kérdésedre. Most nem kell megítélned, mérlegelned vagy eldöntened semmit. Pusztán annyi a dolgod, hogy a számodra vonzó tartalmakat kivágod az újságból és a papírlapra halmozod.

Csak az igazán vonzó dolgokat tedd a papírra, tehát ami nagyjából szimpatikus vagy tetszik ,mert szép vagy jó vagy ilyen vagy olyan azt ne. Nem kell tudnod megmondani miért vágtad ki. Az legyen az indok, hogy mert úgy éreztem ezt kell kivágnom.

7. Ha ezzel megvagy, akkor meditálj tovább a képeken. Rendezgesd őket egymás mellé, alá, fölé, elé vagy akár egymásra. Majd hallgasd meg magad mit mond neked az a szín, az a személy, az mozgás, az a forma, az az esemény, ami a képeken van. Ha szöveget vágtál ki, az miért fontos, milyen szempontból, te hogyan értelmezed azt magadra vagy az életedre.

8. A meditáció végén a papírra lejegyezhetsz szavakat, következtetéseket, felismeréseket, összefüggéseket…és merülhetsz egyre mélyebbre, amíg azt nem érzed, na ez a válasz. Megvan!


Ha érdekel én mire jutottam, olvass tovább!

Az én válaszom saját magamnak ezúttal ez volt:

ÉLET => különlegessége, szépsége, különössége, törékenysége, sokszínűsége és hasonlósága

 • Imádom hallgatni mások történeteit és így megélni többféle életet
 • Látni hogy ki mennyire kreatívan oldja fel ugyanazokat a problémákat
 • Kiben mi lakik és mit hozott már ki belőle és még mennyi potenciál van benne
 • Észrevenni a szépségét és esendőségét minden emberi lénynek
 • Meglátni az emberben az Embert

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress