Eddie, a sas

eddie-a-sas-dvd-128805

Ha nem ismered a történetet, akkor olvasd el a film beharangozóját a port.hu alapján:

Ő a tipikus angol hős. Eddie (Taron Egerton) nem igazán ügyes, sőt, első ránézésre kifejezetten kétballábasnak tűnik, viszont nagyon lelkes. És ő az egyetlen, aki síugróként a brit színeket képviseli az 1988-as Calgary téli olimpián.
Így aztán ő lesz a brit sporttörténet egyik legnagyobb legendája: példa arra, hogy nem szabad feladni, hogy érdemes küzdeni, és nem a győzelem a fontos – bár az is nagyon jól tud esni.
Eddie és edzője (Hugh Jackman) a lehetetlent vállalják, és talán valóra is váltják. Egy egykor hatalmas nemzet tőlük várja, hogy újra igazán büszkék lehessenek.

(A film egy igaz történeten alapszik, de sokmindenben eltérhet a valóságtól.)

Amire figyelj, mikor újra megnézed:

A jelenet, amikor Eddie először megy el a Hugh Jackman vezette sípályára és először látja élőben ugrani a síugró bajnokot. Odamegy hozzá, hogy gratuláljon neki, a síugró kezdetben készségesnek látszik, majd “megalázza” azzal, hogy még csak kezet sem fog vele.
Ezt a részt csak a film újranézése után olvasd el!

TUDATTALAN MŰKÖDÉS

Amit zsigerből reagálsz a jelenetre, az a tudattalan mintáid következménye, ezért érdemes jobban szemügyre venni a gondolataidat. Gondolhatod például azt, hogy Eddie egy balfék, szerencsétlen idióta, aki még azt se veszi észre, hogy szívatják. Vagy azt, hogy szegény embert még az ág is húzza. Vagy azt, hogy aki bajnok, az mindig nagyképű és elszállt és lenézi a nála gyengébbeket. Vagy azt, hogy az esetlent mindig kigúnyolják, mert az emberekben nincs együttérzés. Esetleg csak annyit, hogy ilyen hülye bunkókat le kéne rúgni és titkon reménykedsz, hogy a film során majd jól visszakapja. (nem múlnak el nyom nélkül a gyermekkor tündérmeséi… :) )

TUDATOS ÁTALAKÍTÁS

 • Mi lenne ha azt látnád, hogy mennyire nagyvonalú Eddie részéről, hogy elengedi ezt a bunkó viselkedést maga mellett, mivel valaki más viselkedése mindig őt minősíti és sosem azt, akivel csinálják.
 • Mi lenne ha észrevennéd, hogy mennyivel nagyobb önazonosság és önbecsülés szükséges ahhoz, hogy ne kezdj el azon gondolkodni, hogy a másik miért néz le vagy vesz semmibe téged.
 • Mi lenne ha azt tudatosítanád, hogy Eddie síugrói pályafutásához és álmaihoz való hozzáállását mit sem befolyásolja a bajnok lekezelő viselkedése.

LEGYÉL EDDIE! vagy még nála is jobb 😉

Ami azt jelenti, hogy tudatosítsd magadban mások veled való viselkedése nem a te becsmérlésedről szól (még akkor sem ha személy szerint neked címzik), hanem az ő félelmeikről, túlzott egoizmusukról, figyelmetlenségükről, hibáikról, tévedéseikről, gyengeségeikről, stb.

Legyél nagyvonalú és engedd meg a másiknak, hogy legyen egy rossz napja vagy órája még akkor is, ha éppen akkor rajtad csattan az ostor. Néha te sem úgy viselkedsz és nem azt mondod, amit a legjobb formádban tennél, ugye? Miért ne lehetnél elnéző ilyenkor akár magaddal akár a másikkal?

Kérlek, ha békében akarsz élni önmagaddal és a környezeteddel, akkor ne vedd személyesnek a másik viselkedését, hiszen az jórészt az ő gondolkodásmódját, lelkiállapotát, tudatosságát és intelleginciaszinjét tükrözi. Neked is vannak olyan mondataid, amik azért dühösebbek vagy indulatosabbak a kelleténél, mert előtte felbosszantott valami….na ugye? Ez mással is előfordul. Vedd tudomásul, ha visszavágsz a másik módszerével, ugyanazon a szinten vagytok a fentebb említett szempontokból. Így ne őt, hanem magadat próbáld változtatni és fejleszteni. (Érdekességképpen nézd meg az olimpiai liftben zajló beszélgetést Eddie és a síugró sztár között)

Ne mondj le az álmaidról, csak azért mert egy nagy példakép vagy egyéb tekintélyszemély az életedben kételkedik benned, sőt egyenesen semmibe veszi a teljesítményeidet és esélytelennek tekint Téged. Legyél olyan lelkes és elszánt, mint Eddie.

A jelenet, amikor Eddie lesiklik az olimpiai lejtőn és hatalmas örömujjongásban tör ki, habár eredménye messze elmarad az olimpiai résztvevők teljesítményétől.
Ezt a részt csak a film újranézése után olvasd el!

Kevesen vannak, akik nem tudnak meghatódni ezen a sikeren azután a sok küzdelem után, amit Eddie vívott, hogy idáig eljusson.

MÉGIS

Sokan vannak azok, akik ezek után ugyanúgy folytatják tovább az életüket anélkül, hogy átültetnék a saját életükbe a filmbéli tanítást. Ez pedig azért van, mert nem tudatosítod magadban a tanultakat….

TUDATOSÍTÁS (tipp, Neked lehet számtalan más tanulságod is)

 • Mindig saját múltbeli önmagadhoz mérd jelenlegi önmagad és ne mások teljesítményéhez. (ha már mindenképpen szükséged van összehasonlításra)
 • Ünnepeld meg a sikereidet tűnjenek bármilyen jelentéktelennek is mások szemében.
 • Ne félj kimutatni az örömödet akár nyilvánosan sem. Az őszintén  kifejezett érzelmek mindig elfogadásra találnak.
 • Összehasonlítgatás nélkül sokkal boldogabb az ember és ráadásul ugyanolyan elszánt és lelkes is. Nem az elégedetlenség visz előre a céljaid felé, hanem a benned élő vágy és szenvedély, ami hajt. Az önmagadba vetett hit pedig az erő, amit végigsegít az úton.
 • A siker nem mindig az, amit a társadalom vagy egy kisebb közösség (család, barátok, munkatársak) annak tart. A siker az, amikor a te szabályaid szerint és a te céljaid teljesülnek. (Eddie célja sosem az olimpiai érem, hanem az olimpiai jelenlét volt.)
 • Te döntöd el, hogy győztesnek vagy vesztesnek érzed magad. (Az ezüstérmes gyakran vesztesként tér haza az Olimpiáról…)
 • A szabályok nem mindig illeszkednek a céljaidhoz vagy vágyaidhoz, de lehetséges olyan utat és módot találni, hogy mégis elérd azokat. Persze ehhez az kell, hogy feladás helyett elszánt maradj és ne ragaszkodj az eredeti elképzelésedhez. Az álmok és célok nem mindig abban a formában teljesülnek, ahogy eredetileg elképzelted. De ha rugalmas és nyitott vagy megtalálod a kiskapukat.

1 Comment

 1. zdorci

  Szórakoztató és nehéz feladat egyben :) jó kezdet saját magunk felfedezéséhez és mások jobb megértéséhez :)
  Sokszor fogom még megnézni.

Leave a Reply

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress