Jónak kell lennem – a frusztráltság fő oka

Jónak kell lennem – a frusztráltság fő oka

Neked hányszor mondták gyerekkorodban, hogy ‘Legyél jó!‘?

Vagy azt, hogy ‘Viselkedj rendesen!‘? Hogy ‘A jó gyerek nem veszekszik, nem kiabál, nem hisztizik, csendben marad, nem zavar, nem önző, nem durcás…’ Meg azt, hogy ‘Anya azt szereti, ha jó vagy, ha jól viselkedsz, Anya akkor boldog, ha milyen szépen csendben maradsz‘.

És szerinted hányszor nem mondod el a véleményed, amiatt, mert jónak kell lenned?

Hányszor nem állsz ki magadért, mert az vitával jár vagy hangoskodással, amit egy jó gyerek nem csinál?

Ha megteszed hányszor van bűntudatod?

Hányszor kínoz a lelkiismeretfurdalás, ha olyan önző vagy, hogy elmész a párod és a gyerekeid nélkül pihenni, kikapcsolódni és jól érzed magad nélkülük?

Hányszor nem nevetsz hangosan a metrón, mert nem akarsz zavarni?

Hányszor fojtod el a dühöd, amiatt mert az rossz?

Ez az egyik oldal, amikor magadat kínzod, gátolod, korlátozod abban, hogy boldog legyél, nyugodt, stresszmentes és kiteljesedett. 

A másik oldal pedig az, amit ezután Te teszel másokkal…mert a történet itt nem ér véget. Ezt a feszültséget, amit a fentiek okoznak valahol, valakin mégiscsak ki kell töltened. Ha nem is az egészet, de legalább egy részét.

Páldául ugyanezt ráerőszakolod másokra, a párodra, a testvéreidre, a gyerekeidre, a barátaidra, a főnökeidre, a munkatársaidra…nekik is jónak kell(ene) lenniük! De persze nem azok, és akkor rájuk leszel dühös, és miattuk leszel ideges. Persze ez nem igaz, mert valójában a saját frusztáltságodat vetíted ki rájuk…egyszerűen csak meg kellene engedned magadnak, hogy rossz legyél.

Félelmetes, ugye?

Már halkan, belül kimondani is szörnyűséges dolog, hogy rossz vagyok.

De tudod mit, egyben nagyon felszabadító is!

Egyik ügyfelem mesélte egyszer, hogy ő azért nem megy bele vitákba és nem konfrontálódik, mert lehet megbántja a véleményével a másikat és akkor ő azt fogja gondolni róla, hogy ő rossz. Kérdeztem tőle, hogy és akkor mi van, ha azt gondolja? Mi van, ha tényleg rossz vagy? És ekkor valami csodálatos dolog történt, felnevetett megkönnyebbülve és azt mondta: Semmi!! Igazad van, semmi nem történik. Olyan felszabadultan nevetett, ahogyan előtte sose hallottam.

 

Aztán elvárod másoktól, hogy azt mondják, gondolják, hogy jó vagy! Ha nem így tesznek jajj nekik, szörnyen megsértődsz rájuk, hogy mennyire nem kedvesek és mennyire nem ismernek téged. És egyáltalán hogy veszik a bátorságot, hogy bármi rosszat gondoljanak rólad, mikor TE OLYAN JÓ VAGY!!!!!!!!

Nem gondoltál még rá, hogy ha annyira jó lennél, akkor nem tudnál utálni ennyire egy másik emberi lényt csak azért mert más véleményen van, mint Te?

Nem gondoltál még rá, hogy a másiknak igaza is lehet? (még akkor is, ha Te ezt nem akarod tudni magadról)

 

Az igazság az, hogy nincs olyan, hogy valaki jó, mint ahogy olyan sincs, hogy valaki rossz. Mindenkinek vannak jó és rossz pillanatai…Kár azon stresszelni, hogy ki mikor milyen.

Megtörtént. Már a múlt. A tanulság veled van, akkor is ha nem hibáztatod magad, meg akkor is, ha igen. Felesleges bárkinek bebizonyítanod bármit is. Azzal nem leszel előrébb meg boldogabb sem…

Persze ez egy élethosszig tartó projekt. Ha ebben találsz értelmet, hogy bizonygasd jóságodat, akkor az biztos, hogy életednek mindig lesz célja és feladata. Mindig lesz egy újabb ember, aki nem fog hinni Neked, akinek nem fog tetszeni, amit csinálsz, akit bántani fog a véleményed…És Te újra és újra háborúzhatsz magaddal és a másikkal!

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress