Joy

joyfilmposterHa nem ismered a történetet, akkor olvasd el a film beharangozóját a port.hu alapján:

Joy (Jennifer Lawrence) neve azt jelenti: öröm. És valószínűleg nem véletlenül. Különleges nő: szeszélyes, bolondos, elszánt és erős; és bármire hajlandó, hogy együtt tartsa családját, melynek tagjai legalább olyan dilisek és olyan makacsok, mint ő maga. Nincs túl sok esélye a sikerre. És ez ad neki szárnyakat. A szükség és egy álom, amelyhez gyerekkora óta ragaszkodik, végül elrepíti odáig, hogy egy sok millió dollár értékű vállalatbirodalom alapítója legyen.

(A film egy igaz történeten alapszik, de sokmindenben eltérhet a valóságtól.)

 

Amire figyelj, mikor újra megnézed:

Joy útja a sikerig. A kudarcainak száma. A kétségbeejtő helyzetek száma és mérete. A támogatói száma. Az ellenségei száma. A lebeszélők próbálkozásai. A Sors keze. Joy hozzáállása, viselkedése, viszonya a többi emberhez. Vállalkozóvá válásának útján a személyiségfejlődése.
Ezt a részt csak a film újranézése után olvasd el!

Joy sikerének a titka valóban köthető az esélytelenségéhez, ugyanis akkor kel fel hamvaiból, amikor gyakorlatilag minden más lehetőséget elveszít arra, hogy fenntartsa és eltartsa a családját. Kétségtelen, hogy ez hatalmas erőt ad(hat) egy embernek, de azért kell még ehhez más is.

Nézzük mit tanulhatunk Joy-tól.

 • Alkalmazkodás a körülményekhez:
  Ahányszor változás áll be a vállalkozással kapcsolatban Joy is alakul. Van egy cél, ami mellett végig kitart, de hajlandó változtatni a “hogyan”-on úgy, ahogy azt a körülmények elvárják tőle. A rugalmasság minden egyes siker alapfeltétele, hiszen a környezet sokszor rajtunk kívül álló hatásokra alakul át. Ez azt jelenti, hogy nekünk úgy kell boldogulni, hogy közben a feltételeket és kereteket a körülmények sokszor kiszámíthatatlan változása határozza meg és nem mi. Választhatjuk, hogy emiatt siránkozunk, netalántán bele sem kezdünk semmibe, vagy választhatjuk a nyitottságot és rugalmasságot, amelyben hajlandóak vagyunk önmagunkat és terveinket a körülményekhez alakítani, ha a körülmények megváltoztathatatlannak tűnnek. A sikeres embernek nem a körülményei jobbak, hanem az alkalmazkodóképessége.
 • Kitartás, amit természetesnek vesz:
  A legtöbben dühösek vagyunk azért, hogy nekünk mennyi akadályon és buktatón, tévedésen és kudarcon át kell haladnunk és eljutnunk céljainkhoz. Joy természetesnek veszi ezt a hullámvasútat – talán, mert eleve erre nevelte az élete – és így sokkal kevesebb erőt veszít el a plusz negatív érzelmek kezelésével. A düh és harag mindig energiarablók, és mindig az építkezéstől, haladástól veszik el az energiát.
 • Alázatosság:
  A sikerhez elengedhetetlen, hogy az ember alázatos legyen. Ez nem jelent áldozatiságot és főleg nem jelenti azt, hogy hagyja magát valaki kihasználni. Az alázat azt jelenti, hogy tisztelem a saját tudásom és képességeim ugyanakkor tudomásul veszem, hogy ezek ajándékok az Univerzumtól/Sorstól/Istentől, ezért nem vágok fel velük, nem érzem magam emiatt felsőbbrendűnek másoknál. Így tisztelni tudom a másik tehetségét, értékeit és képességeit, amelyeknek pedig én vagyok híján és amelyekre ugyanakkora szükség van a világban. Az alázatos ember azt is tudja, hogy egyedül nem fog sikerre vinni semmit, pont az előbb említettek miatt…a siker mindig csapatmunka, amelyben mindenkinek része van. Még annak is, aki annyit vállal belőle, hogy vigyáz a gyerekemre 2 órát vagy kitakarít helyettem. Mert az a 2 óra nekem lehet egy sorsfordító döntés az életemben és kosz közepette nemhogy alkotni nem lehet még az életkedved is elmegy.
  Az alázatosság azt is jelenti, hogy hajlandó vagyok meghallgatni mások véleményét, ítéleteit és őszintén, valóban mérlegelni azt…sőt még arra is hajlandó vagyok, hogy változtassak önmagamon, ha szükségesnek érzem, anélkül hogy közben neheztelnék az ítélkezőre. Elvégre nélküle sose tudtam volna megváltozni.
  Alázatosság nélkül lenézem a vásárlóimat, mert azt hiszem, hogy ők vannak értem és nem én értük. Az alázatosság azt is jelenti, hogy tudomásul veszem, hogy szolgálatot teljesítek (mint mindenki más bármilyen szakmában is tevékenykedjen) és ezt örömmel teszem meg másokért.
  Joy jó példája annak az alázatos viselkedésnek, amit csak kevesen ismernek és értenek. Hiszen magabiztos és kiáll igazáért; harcol, ha kell és megvédi magát és terveit. Alázatossága viszont megmutatkozik az emberekkel való viszonyában, a vállalkozás építése során a hozzáállásában és a családi életében is.
 • Fókusz befelé:
  A sikerhez vezető úton nagyon könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy sokat figyelünk kifelé, pedig nekünk egyetlen dolgunk, hogy a saját utunkat egyengessük, a saját teljesítményünket növeljük, a saját termékünket és önmagunkat fejlesszük. Ha mindeközben vagy ehelyett arra figyelünk ki mit csinál rajtunk körül és ki mit hogyan csinál, kinek miért megy jobban vagy kinek miért könnyebb, esetleg ki miért szerencsésebb, akkor túl sok figyelmet vonunk el saját magunk építésétől és saját terveink megvalósításától. A kifelé figyelés szinte mindig negatív összehasonlítgatásba, önsajnálatba vagy kárörvendésbe torkollik, melyik egyike sem hat pozitívan saját életünkre. Joy szinte végig befelé figyel, ezért tudja figyelmen kívül hagyni a körülötte károgókat, akik a bukását várják vagy csak szimplán kevésnek tartják ahhoz, hogy végigvigye tervét.
 • Hit a megérzéséiben, önmagában:
  A sikerhez elengedhetetlen, hogy Te akkor is higgy magadban és az álmaidban, amikor senki más nem. Senki más soha nem fogja olyan belső bizonyossággal érezni, hogy megvan benned az erő, a képesség, az ötlet, ami elegendő a sikerhez. Csak te éled át az álmaid még mielőtt valóra válnának és más is láthatná őket. Így ne várd el, hogy mások ugyanannyira vagy bármennyire lelkesedjenek és megerősítsenek. Neked egyedül is tudnod kell táplálnod a belső tüzet.
  Pont ezek miatt azt sem várhatod el senkitől, hogy sokat vagy akár bármennyit áldozzon anyagilag vagy más formában érted és a tervedért, hiszen a másik nem fogja érezni azt a motivációt és lelkesedést, ami Téged eljuttat a célig, ha törik, ha szakad. Így nem lehet biztos benne, hogy megéri a befektetés. Mivel az álmok benned születnek és a vágyak benned égnek, neked nincs szükséged racionális bizonyítékokra, hogy belevágj terveid megvalósításba…de ne várd el, hogy bárki más racionális bizonyítékok nélkül csatlakozzon.
  Elvárások nélkül úgy jársz majd, mint Joy. Mindig pont akkor, pont ott és pont úgy kapod meg a segítséget, ahogyan szükséged van rá. (A segítség néha csak egy kósza ötlet vagy inspiráció…)
Joy hozzáállása a családjához. Kövesd végig, hogyan reagál rájuk, hogyan beszél velük, hogyan nő fel a feldatokhoz és álmaihoz, hogyan kezeli a kudarcot, amit a családja hülyesége is okozott, hogyan kezeli a sikert és ekkor hogyan viszonyul a nem túl támogató családjához.
Ezt a részt csak a film újranézése után olvasd el!

A sikert nem elég elérni, megtartani is tudni kell. Joy a valóságban még mindig egy hatalmas birodalom feje, vállalkozása virágzik a kezdetektől. Ennek zálogát leginkább 2 pontban tudom összefoglalni az előzőekben említett jellemzők mellett:

 1. Tisztelet és elfogadás a család iránt:
  A félreértések elkerülése végett a tisztelet és elfogadás más iránt nem egyenértékű azzal, hogy lemondok önmagam tiszteletéről és elfogadásáról. Figyeld meg Joy-t! Nagyon jól mutatja, hogyan lehet tisztelettel és alázattal viseltetni a család iránt, elfogadni őket, még akkor is, ha rossz indulatúak vagy idióták úgy, hogy közben kitart a saját véleménye, akarata és célja mellett. Az álmai megvalósítása talán könnyebben ment volna, ha kirakja a családját az életéből és nem hajlandó gondoskodni róluk, amit mellesleg joggal megtehetett volna, mert nem az ő felelőssége, hogy munkaképes felnőtt emberekről gondoskodjon. De a belső iránytűje neki más utat jelölt ki, amelyet ő a megpróbáltatások és nehézségek ellenére vállalt. Ezzel pedig azt is elérte, hogy ne terhelje őt a bűntudat, ne menjen el felesleges energiája a családdal való háborúzásra és csatározásra.
  Figyeld meg mennyi időt töltesz el azzal, hogy meg akarod értetni magad a családdal. Azt akarod, hogy megváltozzanak, hogy támogatóbbak legyenek vagy okosabbak vagy ügyesebbek vagy jobb módúak vagy legalább hagyjanak békén. Ez azért van, mert nem tudod elfogadni és tiszteletben tartani a személyiségüket és azt sem, hogy Neked ebben a családban van a helyed, mivel ide születtél. Amíg ez benned feszültséget kelt, addig az energiáidat családi játszmákra, ellenállásra és dacra fogod pazarolni…természetesen a saját életed alakítása helyett. És ezen még az sem sokat változtat, ha fizikailag eltávolodsz tőlük vagy minimalizálod az interakciót és a konfliktus lehetőségét. Ha belül nincs meg a lelki békéd a családoddal, a születési helyzeteddel és a neveltetéseddel kapcsolatban, akkor költözhetsz bármilyen messze nem fogsz szabadulni az érzelmi tehertől. Energiádat ilyenkor nem nyílt vitákban veszted el, hanem abban, hogy próbálod elnyomni a belső konfliktust a családoddal kapcsolatban. De ettől még az érzelmi teher ott lesz.
 2. Teljes felelősség a döntések felett:
  Joy végleg akkor nő fel, amikor elvállalja, hogy képességeit kibontakoztatja és családja és önmaga szolgálatába állítja. Ez azt jelenti, hogy nem bújkál és nem menekül többé a túl sok feladat és a lehetőségek hiánya mögé, nem magyarázza meg azzal az álmai cserbenhagyását, hogy neki erre nincs ideje, mivel annyi emberről kell gondoskodnia. Tudja, hogy döntéséért nem hibáztathat és nem okolhat senkit. És nem is fecséreli az idejét azzal, hogy okokat és bűnbakokat keressen…egyszerűen nekilát a megoldás keresésének; a megvalósítás lépéseit tervezgeti majd lépésenként valóra is váltja ezeket.
  Figyelemreméltó a különbség aközött, hogy valaki a felelősségét hárítva azzal tölti az idejét, hogy sajnálkozzon azon, hogy miért jutott el egy bizonyos helyzetbe, ide kik sodorták, kik nem bántak vele megfelelően, kik nem álltak mellé kellőképpen és miért is nem jut ő egyről a kettőre és aközött amikor valaki vállalja élete minden történéséért és döntéséért a felelősséget és a siránkozás helyett tesz, lép, cselekszik, alkot és megold.

 

1 Comment

 1. zdorci

  A film nézése közben sokszor voltam mérges Joyra, sokmindent csináltam volna másképp mint Ő. Másodjára azonban már elgondolkodtam a viselkedésén. Világéletemben versengő típus voltam, mindig összehasonlítottam magam másokkal. De a film kapcsán, rájöttem, hogy ez felesleges időpocsékolás és elveszi az energiát attól, hogy tényleg megvalósítsam saját magam. Új munkahelyre kerültem és már az első nap tudatosan figyeltem arra, hogy a hasonlitgatást elkerüljem, bízzak és higgyek saját magamban. Sokszor elbizonytalanodom, de akkor eszembe jut a film és Joy. Könnyebb és vidámabb lett a beilleszkedés.

Leave a Reply

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress