Kihagyott lehetőségek
  • 2015-04-18
  • |
  • blog
  • |

Kihagyott lehetőségek

Az ember gyakran rutinból, gondolkodás nélkül igen-t mond. Észrevetted már? Én is azon kapom magam néha, hogy a megszokott kérdésekre rendre ugyanazt a választ adom, anélkül hogy megfontolnám a lehetőséget.

Vegyük például, hogy megkínálnak csokival. Előtte tömted degeszre magad egy teljes menüvel, amit megfejeltél egy desszerttel, de a csokira mégis kapásra rávágod, hogy igen. Csak mert finom és szereted vagy mert úgy illik, nem kell mindig mindent elfogadni. Van, hogy arra sincs éppen szükségünk, ami vonzónak és jónak tűnik.

Megfigyeltem, hogy nálunk népszokás igen-t mondani az ingyen elvihető dolgokra is. Azt se tudjuk mit kezdünk majd velük, hová rakjuk, szükség van-e rá egyáltalán. De hát ingyen van! felszólalással szépen zsebre vagy kocsira vágjuk és már robogunk is vele boldogan haza. Aztán hányódik hetekig, hónapokig majd lomtalanítás áldozata lesz…jobb esetben. Az is lehet, hogy őrizgetjük néhány évtizedig a fiók mélyén vagy simán kidobjuk a kukába.

Az előző kettő gyönyörű kombinációja, amikor egy rendezvényen ingyen kaja van. A legtöbb ember, köztük én is, már csak azért is megkóstolok ezt-azt (vagy mindent :) ), mert az nekem ott éppen jár és ha már ott a lehetőség, akkor nem hagyom ki.

Ugyanilyen hatással vannak ránk a kedvezmények, akciók, kuponok és egyéb remek marketingeszközök. Amit ellenállhatatlanként adnak el, azt általában komolyabb  mérlegelés vagy megfontolás nélkül meg is vesszük. Tudattalanul felhalmazunk felesleges dolgokat a szekrényünkben, lakásunkban és testünkben is. Aztán meg kesergünk a kártékony hatáson és eredményen…ez persze nem óv meg minket attól, hogy újra és újra belesétáljunk a csapdába.

Én egyáltalán nem vagy csak nehéz szívvel tudok lemondani meghívásokat is. Ha több helyre is invitálnak ugyanabban az időpontban, akkor igyekszem mindenhol megjelenni egy kicsit. Persze a végén lehet, hogy igazán sehol sem leszek jelen, de legalább nem hagytam ki semmit.

Pedig semmi baj nincs a kihagyott lehetőségekkel…én is még csak most tanulom, hogy lehet ilyenkor is nemet mondani.

Legyél tudatos és hozz Te döntéseket a megszokás helyett! Gyakorold nap mint nap, hogy csak arra mondasz igen-t, amire abban a pillanatban tényleg szükséged van!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress