Kutyahideg


kutyahidegHa nem ismered a történetet
, akkor olvasd el a film beharangozóját a port.hu alapján:

Jerry (Paul Walker) egy tudóscsoport túravezetője az Antarktiszon, nyolc szánhúzó kutyájával a legkeményebb hidegben is teljesítik a küldetést. Ám amikor az évszázad vihara közeledik, evakuálják a bázist. Abban a hitben, hogy a kutyákért 3 óra múlva visszajönnek, Jerry kiköti a nyolc ebet. A visszatérést azonban a vihar meghiúsítja. Jerry képtelen beletörődni a helyzetbe, és minden követ megmozgat, hogy visszamehessen.

(A film egy igaz történeten alapszik, de sokmindenben eltérhet a valóságtól.)

 

Amire figyelj, mikor újra megnézed:

Milyen hatással van Jerry-re a feldolgozatlan veszteség. Mit okozhat a tehetetlenség miatt érzett harag és kiábrándultság. És mi az, ami végül is segítséget ad neki ahhoz, hogy a továbblépés felé vegye az irányt.
Ezt a részt csak a film újranézése után olvasd el!

Egy film általában több mondanivalót is tartogat, melyekből az ember mindig azt veszi észre, ami éppen leginkább hozzá szól. Azt viszont, ami saját életünkre túlságosan is igaz, vagyis nagyon sok fájdalommal járna felismerni és bevallani magunknak, igyekszünk nem meghallani, vagy ha mégis megérintett minket, akkor minden erőnkkel azon leszünk, hogy gyorsan elhessegessük a gondolatot. Ismerős? :)

Pedig az, ami hirtelen nagyon szíven üt minket vagy éket ver a gondolataink közé, biztos, hogy olyasmikre hívja fel a figyelmünket, amivel érdemes foglalkoznunk. ! Nem a melletünk ülőnek kell tanulni belőle, hanem nekünk!

A veszteséggel nem szeretünk foglalkozni. Elég nagy baj ez, mivel senki nem ússza meg veszteség nélkül az életet. Legjobb lenne, ha gyerekkorban fel tudnánk készülni ezekre a helyzetekre, meg tudnánk tanulni, hogy mit tehetünk a bennünk dúló érzelmekkel, mit lehet tenni mikor már nincs mit tenni és hogyan lehet újra békére lelni.

De sajnos gyerekkorban ezt nem tanuljuk meg; a legtöbb gyereket óvják attól, hogy része legyen bármilyen gyászfolyamatban vagy hogy kiderüljön számára mit is jelent a halál, az elmúlás, a veszteség, a hiány. Na nem arról van szó, hogy egy gyereket temetésekre kellene hordani vagy szántszándékkal el kellene venni tőle kedvenc játékait, hogy tudja meg mit jelent elveszíteni valamit. Inkább csak arról, hogy természetességgel kellene kezelni, amikor mindezek és ehhez hasonlók történnek az életében, a család életében. De a család is természetellenesnek tekinti a halált és az elmúlást…így nem sok esélye van a gyereknek sem máshogy tekinteni erre.

A filmekben legtöbbször a törzsi népek hozzáállásában jelenik meg az elfogadás a halállal kapcsolatban, mivel ők még közel állnak a természeti erőkhöz, tisztelik azok erejét és kiszámíthatatlanságát, tudják, hogy kiszolgáltatottnak ezeknek és tudják, hogy halálukról sem ők döntenek. Hitük szerint mikor eljön az idő, akkor menni kell a másvilágra, a szellemlétbe. Megkönnyíti életüket a hitük és a gondolkodásmódjuk. És persze az, hogy szabadon hagyják érzelmeiket áramolni és hallják belső hangjukat, amely mindig megadja a válaszokat.

A filmben is egy indián férfi segíti ki Jerry-t a beszorult és magába fordult állapotából és elindítja a lelki békéje felé. Annyira szép és tisztelleteljes az is, ahogyan teszi ezt, valami belső tudás által vezérelve nem “megmondja neki a frankót”, hanem elmesél egy történetet és hagyja, hogy Jerry magától jöjjön rá mit kell tennie.

Jerry-hez hasonlóan kell eljárnod Neked is, ha veszteség ér kötődjön az halálhoz, kapcsolat elmúlásához vagy bármi máshoz. Vissza kell találnod a lelki békédhez a saját érdekedben és a saját tempódban. Meg kell találnod azokat a rituálékat vagy cselekvéseket, amelyek hozzájárulnak a gyászfolyamatodhoz; amelyek lehetőséget adnak neked a búcsúzkodásra, az elköszönésre, a megbocsátásra, az elengedésre, a múlt elsiratására, és lezárására. Van akinek ehhez egyedül kell töltenie időt egy székben gubbasztva, van akinek hosszú utazásokat kell tennie, van akinek társas együttléteken kell történeteket mesélni, másoknak írnia kell, esetleg táncolni vagy énekelni. Ne azzal foglalkozz a többiek mit csinálnak ilyenkor, csak figyelj befelé és halld meg Neked mire van szükséged. Neked mit kell tenned ahhoz, hogy a múlt helyett a jelenben legyél újra. A lelki békéd nélkül csak árnyéka vagy valódi önagadnak, elzárod magad az élettől még mielőtt valóban eljött volna halálod órája. A múlton változtatni nem lehet, de a múltból a jelenbe térni igen.

Leave a Reply

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress