Mondj nemet a sajnálatra! Válaszd az együttérzést!
  • 2015-04-06
  • |
  • blog
  • |

Mondj nemet a sajnálatra! Válaszd az együttérzést!

Azt figyeltem meg, hogy nálunk divat sajnálni a másikat. Az ember akkor érzi jónak, emberinek magát, ha képes sajnálatot érezni a többi ember iránt. Mintha azt tanították volna meg nekünk, hogy illik sajnálni a bajba jutottakat, a szegényeket, a sanyarú sorsúakat, ahelyett, hogy azt tanították volna meg, hogyan kell együttérezni sajnálkozás helyett. Mert együttérezni egészen mást jelent!

Na de először fordítsuk meg a helyzetet! Te szereted, ha téged sajnálnak? Élvezed, amikor másokból sugárzik a szomorúság és lehangoltság ha rád néznek és végiggondolják a helyzeted?

Nem hiszem! És igazad is van. Nem túl kellemes azt érezni, hogy a másik szemében is szerencsétlen vagy, akinek romokban hever az élete, aki kijavíthatatlan hibát ejtett, akinek már megint nem sikerült valami, aki tele van gondokkal, rossz tulajdonságokkal, stb.

Akkor vajon miért csináljuk mégis ezt másokkal, mikor mi sem szeretjük?

Mondhatnám, hogy szimplán csak azért, mert ez a szokás, része a kulturánknak, ebbe nőttünk bele; ez tűnik helyesnek. De van ennek egy mélyebb oka is, amire könnyen rájöhetsz, ha tudatosabban szemügyre veszed mi zajlik benned, amikor másokat sajnálsz. Egyszerűen elkezded magad jobbnak, többnek gondolni a másiknál és ettől jobban érzed magad. Örülsz, hogy nem veled történt, nem te vagy abban a helyzetben, nem neked kell átélni a szörnyűséget, van nálad szerencsétlenebb ember is a világon. Megvigasztalod magad a másik szenvedésével. Kicsit hátbaveregeted saját magad, azt gondolva, hogy “látod, látod nem is vagyunk olyan rosszak, sőt…”.

Lehet, hogy mégse olyan szép dolog ez a sajnálkozás?

Hát nem! És nem is segít a másiknak, meg hosszú távon neked se, hiába ad pillanatnyi felüdülést az érzés, hogy van nálad rosszabb is.

A sajnálkozással a másikat csak mélyebbre viszed az önsajnálatában, traumájában. Az együttérzéssel viszont erőt adsz neki, hogy kijöjjön onnan, amikor szeretne, amikor készen áll rá. Az együttérzés annyit jelent, hogy fogom a kezed, amíg neked rossz és megosztom veled az erőmet, optimizmusomat, jókedvemet, boldogságomat, amíg te vissza nem nyered a tiedet. Csendben ülök melletted, amíg szükséged van rám. Segítek amikor és ahogyan kéred. Nem osztom az észt és nem örvendezek magamban, hogy jobban csináltam volna mint te, okosabb vagyok mint te, boldogabb vagyok mint te. Rád figyelek, nem magamra.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress