Párkapcsolati kommunikáció

Párkapcsolati kommunikáció

Mostanában előtérbe került ez a téma az én életemben is és persze ezáltal a ügyféli körömbe is érkeznek ilyen problémákkal.

Amint megtanulok valamit megoldani a saját életemben szinte azonnal taníthatom is az ügyfeleknek. Nem tudom ki indítja a folyamatot…érzékelem, hogy jönnének ezzel a gonddal is hozzám ezért hangsúlyt fektetek erre a saját életemben vagy fordítva. Ez nem is lényeges a végeredmény szempontjából, mert ígyis-úgyis megtörténik, aminek meg kell történnie. :)

A legnehezebb kommunikációs vonalak a következőek:

  • szülő-gyermek
  • élettárs/házastárs

Ez nem véletlen, hiszen itt veszíthet az ember a legtöbbet, és pont ebből az okból kifolyólag nagyon igyekszik “jól” csinálni. A “jólcsinálás” sokszor azt eredményezi, hogy messze kerülök az őszintétől, a saját állásponttól, a saját helyestől és jótól, ami persze feszültséget kelt bennem, amit előbb-utóbb leverek valakin. Általában azon, aki legközelebb van…a páromon vagy a gyerekem vagy a szülőmön.

Szerencsés vagyok, mert sok eszköz van a kezemben, amelyek külön-külön is jók és hatékonyak, okosan ötvözve pedig még jobbak. Ennek ellenére én is be tudok állni a saját magam útjába és fenntartani konok módon a szenvedős állapotot. Ez is benne van a pakliban, ha esetleg Te is így vagy, hogy látod már hogyan és mit kellene változtatni, de még nem teszed meg, akkor is legyél szeretetteljes és türelmes magaddal. És amikor sikerül elérned ezt az állapotot, akkor lépni fogsz. És ezzel meg is van az alapja annak, ami a megfelelő kommunikációhoz elengedhetetlen.

Persze ez még csak az alap…erre még építkezni kell.

Az építkezés pedig ebben az esetben leépítés, rombolás majd újraalkotás lesz. Ezt élvezni szoktuk, úgyhogy kesztyűket fel és kezdődjön a pusztítás! 😉

A helyzet az, hogy van egy komoly struktúra (épület) a fejedben a kapcsolatok mikéntjéről, a konfliktusok megoldásairól, ezek helyes és helytelen formáiról és gyakorlatairól, az igazságról és bizonyításának szükségességéről avagy lényegtelenségéről, az őszinteség fogalmáról és a hazugság formáiról stb…gyakorlatilag mindenről van fogalmad! A probléma az, hogy EGY fogalmad van mindenről és ez gátja annak, hogy befogadd, megismersd és megértsd a másikat. Mert azt garantálom Neked, hogy rajtad kívül senki másnak nem lesz pont ugyanolyan épülete, mint Neked. Van, akié nagyon hasonló lesz, de vele is találsz olyan pontot ahol vérre menő vitát tudsz folytatni, amely haraggal és sértődéssel zárul.

Minden kommunikáció legyen szó beszélgetésről, vitáról vagy veszekedésről nagyon egyszerű lenne, ha nem az igazam bizonyításáról, a másik meggyőzéséről szólna, hanem a MEGISMERÉSről.

Pusztán ezzel a szemléletváltással eléred, hogy megfelelően folytass le minden beszélgetést az életedben. Ha a megismerés vezérel támadás helyett kérdezni fogsz, magyarázkodás helyett példát mutatsz, düh és félelem helyett kíváncsiságot és csodálatot érzékelsz majd.

  • Miért ne lennél kíváncsi arra, hogy a másiknak milyen struktúrája van és milyen épületet épített föl az élete során?
  • Miért ne hagynád a sajátod egyes részeit összedőlni és újat építeni?
  • Miért ne akarnád legalább csak meglátni és észrevenni a szépséget, a kalandot, az izgalmakat és érdekességeket a másik épületében?
  • Miért akarnál kevesebb lenni azzal a tudással, amit a másik szerzett meg és most tálcán kínál Neked?

A másiktól akármilyen is legyen, csak tanulhatsz. Már ha hajlandó vagy befogadni és meghallani azt az információt, amit ő közöl veled. Ehhez nem kell más, mint nyitott fülek és szemek…na jó inkább nyitott szív és nyitott elme kellenek. :) De hidd el, erre is képes vagy!

Ha úgy érzed egyedül nem tudsz kiszabadulni a bezárkózottságból és nem megy a kommunikáció új mederbe terelése, ne habozz segítséget kérni. Én azért vagyok, hogy megoldást kínáljak.

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress