Igazából szerelem

igazabol-szerelem-love-actually

Ha nem ismered a történetet, akkor olvasd el a film beharangozóját a port.hu alapján:

A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés (vagy szerencsétlen) ahhoz, hogy a szerelem bűvöletébe essen.

 

Amire figyelj, mikor újra megnézed:

Az összes szerelmi és szeretet kapcsolatot érdemes figyelni, de különös figyelmet fordítva:

 • a beteljesületlen érzelmekre, amit Mark (Andrew Lincoln) érez Juliet (Keira Knightly) iránt
 • és a testvéri szeretetet amit Sarah (Laura Linney) érez az intézetben élő mentális problémákkal küzdő testvére iránt.
Ezt a részt csak a film újranézése után olvasd el!

 

Gyakorlat:

ÍRÁSBAN válaszolj a következő kérdésekre:

 • Mit tanít/ mutat a film a szerelemről?
 • Mit tanít/mutat a film a szeretetről?
 • Mennyi klisé vagy közhely van ebben?
 • Mennyi köze van ennek a valósághoz, a realitáshoz?
 • Mennyire ringat illúziókba ez a tudattalan “programozás” a film által?
 • Mennyi elvárásod keletkezik tudat alatt az ilyen “programozások” hatására? Vizsgáld meg, hogy amit a film mutat ezekről az érzésekről, az mennyire lesz része a mindennapi elvárásaidnak a szeretteiddel kapcsolatban vagy mennyi félelmet és kétséget ültet el a fejedben.

Érdemes elgondolkodni mindig azon, hogy mennyi “programozás” érkezik felénk egy-egy filmből. A szeretet és szerelem kapcsán rengeteg klisét sulykolnak belénk a mozifilmek, de már a gyermekkori mesék is, amivel addig nincs baj, amíg tudjuk, hogy a valóság ettől lehet merőben más mégis éppoly értékes.

A kulcsszó ezen van: ÉRTÉKES.

Sajnos a filmek hatására átalakul az értékes szeretet és értékes szerelem fogalma bennünk és erősen redukálódik egy-két megfelelő formára és változatra. Az agyunk társítja az érzelmeket azzal a viselkedésformával, amivel a mesék és filmek próbálják kifejezni azt. A kiragadott példákat ismételgetve azok tényként rögzülnek a fejünkben és óhatatlanul irányítják majd azt, ahogyan viszonyolunk másokhoz.

Mire gondolok?

 1. A szegény lányt végül felkarolja egy gazdag férfi, aki minden követ megmozgat érte, neki csak ki kell várnia a pillanatot és máris övé a fele királyság…hát ez gyerekkor óta nem sokat változott. :) => TÁRSÍTÁS pl. az az igazi szerelem, ha nekem semmit nem kell tennem, de a férfi minden követ megmozgat, mindent sutba dob, ha a meghódításomról van szó, nekem annyi a dolgom, hogy otthon szomorkodjak kicsit az élet igazságtalansága felett
 2. A férfiak nagyon csalfák, főleg ahogy idősödnek egyre inkább kikacsintgatnak a fiatalabb kolleganők felé. Titkárnők előnyben. :) => TÁRSÍTÁS pl. állandóan féltékenykednem kell a páromra, aki későn jön haza és fiatal kolleganői vannak; azt gondolom előbb-utóbb úgyis megcsalnak; azt gondolom minden férfi egyformán hazug, igazán nem lehet bízni bennük
 3. A jófiúkat pedig biztosan megcsalja a nejük. => TÁRSÍTÁS pl. nem érdemes jófiúnak, hűségesnek, kedvesnek, megértőnek lenni, mert a nők úgyis elhagynak, megbántanak, megcsalnak mert nekik a rosszfiúk jönnek be; a nők csak kihasználnak ha jól bánok velük
 4. A szerelem nem ismer akadályokat, nem kell semmi nyelvtudás, simán működni fog minden. => TÁRSÍTÁS pl. a szerelem bőven elég egy jól működő párkapcsolathoz, nem kell elgondolkodni semmi máson akkor sem ha hosszú távra tervezel
 5. A nem túl vonzó/béna/szerencsétlen lányba a legsármosabb pasi titokban vagy nyíltan szerelmes lesz. => TÁRSÍTÁS pl. nem kell építenem a saját önbizalmam vagy önbecsülésem, majd amikor a legmenőbb srác belém szeret akkor megoldódik ez a kérdés, itt is elég ha várakozok a szőke hercegre a lovon vagy egyéb csodákra
 6. A nő feláldozódik az anyaság oltárán ezzel kockára téve házasságát. => az anyák rettenetesen leterheltek ha gyerekük van, teljesen szétcsúsznak mivel egyedül kell helytállniuk otthon és ráadásul a férjük ekkor még el is távolodik tőlük

A társítások hatására pedig elég sok következtetést vonhatsz le az élet működésével és összefüggéseivel kapcsolatban. Na nem azzal van a baj, hogy ilyenekről szólnak filmek, meg azzal sem vitatkozom, hogy ilyenek léteznek-e a valóságban, mivel biztosan mindenre van példa. A baj inkább azzal van, hogy amit sokszor látsz és hallasz az beépül a tuatalattidba és általános tényként raktározódik el onnan automatikusan irányítja a figyelmedet és ezáltal az életedet.

TANULSÁG:

Mindig tudatosítsd milyen elvek, eszmék, összefüggések irányítják az életedet és ha olyat találsz, ami többet árt, mint használ azt alakítsd át. Olyan nincs, hogy valami csak egyféleképpen működik, mindig van választás. A fentebbi társítások közül egyikről sem mondható el, hogy minden esetben igazak lennének, még akkor sem ha sok példát látsz erre a környezetedben.

Például:

Ha nem szeretnéd, hogy a te életedben az anyaság teherként jelenjen meg és elveszítsd közben a nőiességedet, akkor dolgozz az ehhez kapcsolódó gondolatokkal és érzésekkel és alakítsd át azokat olyanokra, amelyek megengedik és lehetővé teszik számodra, hogy egyszerre éld meg jól az anyaságot és a nőiességet. Keress példát erre a környezetedben és kérj tanácsot ezektől az emberektől. Hallgasd meg miben éreznek vagy gondolkodnak másképp, miben és hogyan cselekszenek másképp, milyen a hozzáállásuk. Tanulj tőlük!

 

2 fontos tévhitre szeretném felhívni a figyelmedet:

 • A szeretetet és szerelmet sokszor azonosítják a kölcsönös szeretettel és szerelemmel.

  A tiszta igaz szeretetnek vagy szerelemnek nem célja a kölcsönösség. A szeretet vagy szerelem teljesen és kizárólag arról szól, ami benned történik és nem várja el a másiktól a viszonzást. Nem vár el semmit, pusztán önmagáért létezik. Szeretni önmagáért érdemes és ha igazán a szeretet állapotába kerülsz, akkor tényleg azt élvezed, hogy kialakult benned az érzés, létrejött ez a felemelő állapot. Ennek a tiszta érzelemnek vagy állapotnak se tárgya se iránya nincsen. Benned létezik és áramlik belőled, körülötted.

  Amikor bármilyen elvárásod, reményed, szándékod vagy akaratod jelenik meg a szereteted vagy szerelmed kapcsán, akkor tudhatod, hogy ez még nem a legmagasabb szintű állapota ennek az érzésnek. Ilyenkor valójában egy üzletet szeretnél kötni a másikkal, ami arról szól, hogy ő ad neked valamit (feltölti a szeretettankodat, ami hiányban szenved; biztonságot vagy támaszt nyújt) amiért cserébe te is adsz bizonyos dolgokat (gondoskodsz róla; gyerekeket szülsz neki; eltartod). Ez nem baj, csak ha nem tudsz róla, hogy éppen üzletelsz, akkor biztos, hogy csalódások és konfliktusok, szomorúság, fájdalmak és félelmek fogják kísérni az utadat.

 • A szeretet áldozatokkal, lemondással, önfeladással jár.

  Ez egyszerűen értelmezhetetlen, ha az előzőekben leírtakat megértjük a szívünkkel, lelkünkkel. A tiszta, őszinte szeretetben mindenki elfogadott és minden a legnagyobb rendben van. Ebben a szeretetállapotban önmagad számára ugyanolyan fontos vagy Te mint bárki más. Nem helyezel önmagad elé senkit, mint ahogyan önmagad mögé sem. Ha segítesz valakinek szeretetből abban se lemondás se áldozat nincsen, önfeláldozás pedig végképp nem. Ezeket csak akkor éled meg, ha nem tiszta szeretetből, hanem megfelelési kényszerből cselekszel.Amikor valaki más miatt lemondasz magadról nem szeretetből teszed, hanem abból a félelemből kiindulva, hogy veszteség érhet, ha nem így cselekszel. Azt gondolod ilyenkor, hogy elveszítheted a jóság és szeretetteliség látszatát, a másik szeretetét, jóindulatát vagy jóváhagyását, stb.

  Amíg nem vagy képes tiszta szeretetből segíteni vagy tenni másokért addig ez megint csak egy üzlet lesz, amiben a segítségedért cserébe szeretetet, elfogadást és pozitív ítélkezést vársz a külvilágtól. A szeretet nem azért cselekszik, hogy viszonzást kapjon, emlékszel?

 

 

 

 

Leave a Reply

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress