Vállalkozz szenvedélyből, de ne égj ki!

Vállalkozz szenvedélyből, de ne égj ki!

A Női váltón megjelent ez az írásom, melyet elolvashattok itt vagy az eredetileg megjelent cikket az online magazin felületén.

A szintén Női váltón megjelent A kiégés nem luxushiszti cikk újragondoltatta velem saját kiégés történetemet is, amiről sokáig eszembe sem jutott, hogy köze lehet ehhez. Még mindig nagyrészt a stresszes munkahelyhez és nagy nyomást jelentő vezető beosztáshoz kötjük a kiégést. Ebből pedig gyakran kiút az önmegvalósítás irányába való elmozdulás. Nem is érhetett volna így nagyobb döbbenet, mikor nekem pont az önmegvalósítás csúcsán jelentkeztek a tipikus tünetek: kimerültség, kiüresedés, érdektelenség.

8 évvel ezelőtt hatalmas lendülettel és elhivatottsággal vetettem bele magam a segítő szakmába. Öröm volt a tanulás, öröm volt embereket látni újra nevetni és hinni magukban. Folyamatosan kutattam hogyan tudnék újabb workshopokkal vagy online tanfolyamokkal még többekhez eljuttatni azt a kincset, ami nekem a birtokomba jutott.

Ezen idő alatt kipróbálhattam és megvalósíthattam magam konzulensként, női kör vezetőjeként, workshopok szervezőjeként, tananyagok készítőjeként és tanfolyami előadóként. A visszajelzéseken túl munkám elismerésének tekintettem, amikor volt coaching tanárom megkeresett, hogy szerepeljek a könyvében egy esettanulmánnyal és bemutatkozóval. Néhány hónap múlva a megjelenést ünnepeltük az Uránia színpadán állva coach társaimmal, de én ennek már nem tudtam szívből örülni. Egyszerre töltött el a jó munka után érzett elégedettség és a kínos feszengés a reflektorfényben állva. Ekkorra már nem voltam biztos benne, hogy valaha képes leszek újra segíteni másoknak, hetek óta csak azzal töltöttem a napjaimat, hogy életet leheljek magamba.

Mindössze 2 év alatt eljutottam arra a pontra, ahol már nem volt öröm a teljes szívből választott és szenvedéllyel végzett hivatásom. Nem értettem. Nem értettem, hogy az, amiről azt mondják, ha megtaláltad, akkor onnantól nem lesz munka a munka, nekem hogyan lett mégis nyűg, fáradtság, kimerültség belőle.

Mélypont azonban nincsen magaslat nélkül.

Hatalmas élmény találni valamit, ami nem hagy aludni hajnalban, ami felébreszti a kreativitást és állandó lelkesedést generál a megvalósítása. Tudom, hogy sokan szeretnék átélni ezt a fantasztikus érzést, amit a szenvedélyünk megtalálásához kötünk. Nekem is hiányzott ez a korábbi munkámból.

Na és ekkor kezdődnek a gondok.

A szenvedély nincs tekintettel ránk, nem gondoskodik az egyéb testi és lelki szükségletünkről, egyszerűen eluralja az életünket. Folyamatos vágyódás, hogy foglalkozhassunk vele, nem számít az, ami korábban fontos volt. Háttérbe szorul a család, a barátok és a többi hobbi is. Szépen lassan nincs idő se mozogni, se ebédelni, sőt nekem sokszor még pisilni se volt kedvem. Hosszú órákra belemerültem az ötletelés, tervezés és megvalósítás folyamatába.

Persze voltak jelek és volt, aki figyelmeztetett, de mindenhol azt olvasni, hogy csak te érzed a belső elhivatottságot, ezért ne hallgass másokra, kövesd a szíved. Mondjuk ehhez hozzájön, hogy makacs vagyok és a végletekig kitartó a céljaim terén. Ezek nem bizonyultak hasznos tulajdonságnak ebben a két évben, mert ezek nélkül talán nem élem át életem eddigi legnagyobb mélypontját.

Szépen lassan sorvadt el a mindig éber, kíváncsi és lelkes énem, amit a növekvő hibák száma és a fizikai tünetek mutattak. Nekem már csak az tűnt fel, amikor nem bírtam aludni a fájdalomtól és egy-egy workshop után napokig zombiként járkáltam a lakásban.

Shiatsu masszázzsal gyógyítottam a testem és a lelkem ebben a nehéz periódusban és végül is a továbblépésben is ez adott egy löketet. Biztos tudod milyen érzés, mikor hallasz egy mondatot és mintha megérkezne az utolsó hiányzó láncszem, hirtelen minden megvilágosodik előtted. Na így jöttek meg a felismerések, mikor a shiatsu kezelőm megkért csak olyan dolgokat csináljak, amik örömet jelentenek. Gondoltam ez könnyű, hiszen az egész önmegvalósításom erről szólt, hogy csak ilyenekkel foglalkozzak.

Nem is tévedhettem volna ennél nagyobbat!

Miközben újragondoltam az időszakot, amely ide vezetett rájöttem, hogy az öröm mellett jelen volt az eredmények hajszolása és az elvárásaim nyomása, amit a célok mielőbbi elérésével helyeztem magamra. Habár izgalmas volt saját workshopot szervezni, azért aggasztó is volt, hogy időben és elegen jelentkeznek-e vagy ráfizetéses lesz a terembérlés. Ez a fajta stressz persze bizonyos szintig természetes velejárója a munkának, így önmagában nem lenne elég indok a kiégésre. Az viszont már sokkal inkább az, hogy mivel a szenvedélyem kitöltötte a mindennapjaimat, nem maradt elég időm és lehetőségem olyan időtöltésre, amit elvárások nélkül csak élvezetből, feltöltődésként csinálok.

Összemosódtak a határok munka és hobbi között, önmegvalósítás és pénzkeresés között, szenvedély és teljesítmény között.

Az egész életem egyetlenegy dolog körül forgott, a hivatásom lett az életem értelme. Tulajdonképpen ezt kerestem, mikor nekivágtam az útnak és meg is találtam. Csak az eredmény volt meglepő. Ugyanis azt vártam, hogy ezzel teljessé és szabaddá válik az életem. Ehelyett meg ott ültem fásultan és elveszve.

Nekem nem sikerült időben ráébrednem, hogy nem a szenvedély az életem, hanem én magam vagyok az. A szenvedély felemészt belőle mindent, ha nem figyelek oda és nem tartom keretek között. Szabadnak lenni azt is jelenti, hogy olyan döntéseket tudok hozni, amivel fenntarthatom az örömet és az elégedettséget az életemben. A szenvedélyem hajszolása elvette tőlem ezt a szabadságot, a tanulság mégsem az, hogy ne legyen szenvedélyünk. Pusztán csak ne hagyjuk, hogy kiszorítsa az életünk többi részét és szereplőjét a helyükről. Legyünk képesek letenni azt és igyekezzünk minden életterületen megtalálni az örömet.

Amit ma már másképp csinálok és a hozzám forduló vállalkozóknak is javaslok, hogy még akkor is, ha a hobbijukból építik a vállalkozásukat, a vállalkozásra tekintsenek munkaként és válasszák külön a személyes terüktől, életüktől. Ha ugyanis teljes mértékben átadjuk magunkat a szenvedélynek, nagy valószínűséggel nem kerüljük el a kiégést.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress