Varázsmese írása

Mikor ajánlott?
 • Ha fogalmad sincs mi bajod lehet, csak érzed, hogy zavar valami
 • Ha nem látod a kiutat egy helyzetből
 • Ha tanácstalan vagy egy döntésben
 • Ha túlságosan nagy a káosz benned ahhoz, hogy tisztán láss
 • Ha elvesztettél már minden reményt
 • Ha szeretnéd látni merre tovább, mi a következő lépés, fejezet
 • Ha újabb, kreatív megoldásokat keresel a meglvő ötleteidet túl
Miben segít?
 • Egy helyzet tisztázásban.
  Gyakran azért nem látjuk át tisztán a helyzetünket, mert a megértést pusztán a fejünkkel próbáljuk meg elérni. A varázsmese segít abban, hogy kicsit tágítsuk a horizontot és egy újabb dimenziót hozzunk a képbe.
 • Kreativitásban.
  A megoldásokban legtöbbször csak a szokásos utakat próbáljuk meg végigjárni, a fejünkkel ki sem tudunk lépni a saját struktúránkból, gondolkodási mechanizmusainkból. Ezek pedig nem mindig célravezetőek, de legalábbis a kreativitásnak utat engedve találhatunk hatékonyabb, egyszerűbb, szeretettelibb utakat is lelhetünk.
 • Megoldások a lélek szintjén.
  Nagyon gyakran elbizonytalanodunk egy-egy döntés vagy útválasztás során. Ilyenkor nem halljuk a saját belső súgónkat, ami hajszálpontos iránytű lehetne a továbbiakhoz. Egy varázsmese akár ebben a helyzetben is kisegíthet.
 • Beindítja az elakadásokat.
  Amikor hosszú távon nem találunk megoldást vagy nem látjuk merre vezet az életünk, akkor könnyen az önsajnálat és kétségbeesés mély bugyraiban találhatjuk magunkat. Innen nem mindig egyszerű felállni, de nem is lehetetlen. Egy (vagy több) varázsmese írásával beindíthatjuk a tudatalattiban szunnyadó kreativitást és teremtő erőt, amely segítségével olyan ötleteink és sugallatink támadhatnak hogy magunk is meglepődünk majd. Ebben a módszerben az a nagyszerű, hogy indirekt módon hat, így kiiktatva a racionális elménket, amely megbukott a korábbi feladatmegoldásban. Azért ne ítéljük el a racionális elmét sem, mert a megvalósításban szinte biztos, hogy szükségünk lesz rá. :)

FONTOS!

Ne tiltakozz zsigerből, írni mindenki tud, végülis nem kell, hogy egy bestseller legyen…legalábbis nem elsőre. :)

Feladat

Mindenféle erőlködés nélkül egy mese megalkotása, amelynek van bevezetése, tárgyalása és befejezése. A mesében nem akarj szánt szándékkal egy konkrét problémádról írni, amelyre megoldást szeretnél, mert ezzel csak korlátoznád a szárnyaló fantáziád és a kibontakozó kreativitásod. Meséd szólhat bármiről, ami nem része a jelenlegi életednek.

Hogy megkönnyítsem a meseírást, íme néhány szabály, amit mindenképpen be kell tartanod!

Az első és legfontosabb szabály, hogy ne saját magadról írj, ne az életedről, a múltadról vagy jövődről. Ne szerepeljenek benne az általad ismert és számodra fontos emberek, helyszínek, helyzetek.

A második szabály, hogy ne gondolkozz. Ülj le egy üres papírral a kezedben, hunyd be a szemed és lélegezz mélyeket. Akkor kezdj csak el írni, mikor önkéntelenül megjelenik egy ötlet, egy gondolat vagy a főszereplő lelki szemeid előtt. Aztán csak írj, amíg el nem fogynak a mondatok. Ne ijedj meg, ha megakadsz, csak várj türelemesen…újra hunyd be a szemed és lélegezz tovább egyenletesen. Esetleg olvasd vissza amit írtál és hagyd, hogy maguktól folyjanak ki ujjaid közül újra a szavak.

A harmadik és egyben utolsó szabály, amit észben kell tartanod, hogy a történet mindenképpen megoldódik a végére. Ez nem azt jelenti, hogy te kierőszakolod a bonyodalmakat és hogy mikor és hogyan jut el a főhős a céljához, hanem hogy addig hagyod dolgozni a tudatalattid, amíg feldobja az összes ott rejtőző kreatív tudást, amivel elvezetheted a főhőst a megoldáshoz.

A mese elkészültével nincs más dolgod, mint félretenni azt és a következő napokban, amikor úgy érzed szükséges akkor elővenni és újraolvasni. Nem kell kielemezned…minden felismerés el fog jutni hozzád, amire szükséged van. Sőt lehet, hogy a megoldás majd magától megérkezik ennek hatására.

Leave a Reply

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress